Gavez

U narodu također zvan crni gavez, crni korijen, kilnjak, vela konsolida, opašica, volovski jezik. Ta se ljekovita biljka ubraja među najneophodnije i najbolje koje nam priroda daje. Raste na vlažnim livadama, na poljskim rudinama, u jarcima i uzduž voda. Nalazimo ga i pored ograda i na prisojima. Cvjeta cijelo ljeto. Listovi su hrapavi i jako šiljasti. Višegodišnji je korijen izvana tamnosmeđ ili gotovo crn, a iznutra je bijele do žućkaste boje, debeo poput palca i ako ga prerežemo jako je sluzav, upravo ljepljiv i mastan. S obzirom da korijen raste duboko u zemlju gavez je teško iskorijeniti. Korijenje vadimo u proljeće ili u jesen. Korijen se kopa šiljastom lopatom. Svježu biljku sakupljamo prije i za vrijeme cvjetanja. Kako se gavez u narodu naziva i crnim gavezom, ne smijemo ga zamijeniti sa španjolskim zmijkom koji se u nas uzgaja samo u povrtnjacima i služi isključivo za jelo. 

Tinktura gaveza, koju i sami možemo lako pripraviti, krije u sebi čudotvornu snagu. U bolesnika koji su godinama liječeni svim mogućim sredstvima bez ikakva uspjeha protiv reume i otečenih zglobova, gavezovom tinkturom brzo postignemo uspjeh. 

Također i opareni listovi gaveza stavljeni kao topla kaša na uzete udove, pomaže preko noći, ako je uzrok bolesti prenaprezanje, uganuće, iščašenje ili moždani udar. Gavezovo brašno danas možemo dobiti u mnogim ljekarnama. Posebno bih voljela upozoriti na to da kašasti oblozi od gavezova brašna mogu donijeti olakšanje čak i kod oduzetosti uslijed povrede živaca u kralježnici. Topli kašasti oblozi pomažu i kod čireva na proširenim venama, kod reumatičnih zadebljanja mišića, kostobolnih kvrga (giht), oteklina, bolova u zatiljku, kod bolnih patrljaka nakon amputacija i čak kod upale pokosnice. 

Od korijenja se može pripravljati i čaj koji uzimamo kod bronhijalnog katara, kod tegoba u probavnom sustavu, krvarenja iz želuca i upale porebrice. Gutljaj po gutljaj dnevno valja popiti dvije do četiri šalice čaja. 

Kod čireva na želucu preporučljivo je piti čaj od mješavine

100 g gaveza, 50 g nevena i 50 g oputine. Još jednom da spomenemo gavezovu tinkturu. Oblozi sa njom primjenjuju se sa najboljim rezultatima kod vanjskih i unutarnjih rana, kod povreda svih vrsta, kontuzija, podljeva i prijeloma kostiju. Gavezovi listovi ne koriste se samo za obloge, nego i kao dodatak pri potpunoj kupki kod reumatskih bolova, gihta, kostobolje, smetnji u prokrvljenosti i oštećenjima pršljenova kralježnice, kod smetnji prokrvljenosti u nogama, kod proširenih vena i pri ponovnom liječenju prijeloma kostiju primjenjuju se sjedeće kupke (u kadi). U nekim krajevima umaču gavezove listove u tijesto za palačinke i peku ih. Ljekovite tvari ove korisne biljke na taj način može uživati cijela obitelj.

NAČINI UPOTREBE
 
Priprema čaja od korijenja


Dvije čajne kašike sitno narezanog korijenja namočimo preko noći u 1/4 litre hladne vode, ujutro malo zagrijemo i procijedimo. Pijemo u gutljajima. 


Miješani čaj (kod čira na želucu)

Stavimo punu čajnu kašiku mješavine bilja na 1/4 litre vode, prelijemo vrućom vodom i pustimo da stoji tri minute. Dnevno popijemo u gutljajima tri do četiri šalice toplog čaja. 

Kašasti oblozi


Dobro osušeno korijenje sitno sameljemo, u jednoj šoljici sa jako vrućom vodom i nekoliko kapljica jestivog ulja brzo pripravimo kašu, nanesemo na lanenu krpicu, i toplo stavimo na bolesno mjesto i omotamo zavojem. 

Oblozi od listova (svježih)


Svježe listove operemo, razvaljamo na dasci sa kuhinjskim valjkom, stavimo na oboljelo mjesto i zavežemo maramom. 

Oblozi od listova (oparenih)


Gavezove listove prelijemo vrelom vodom i tople stavimo na oboljelo mjesto.

Gavezova tinktura

Gavezovo korijenje operemo i očistimo četkom, sitno nasjeckamo i rastresito napunimo bocu do grla. Prelijemo žitnom rakijom ili nekom voćnom rakijom i ostavimo 14 dana na suncu ili u blizini izvora topline. Rakija mora prekrivati korijenje.
 
Gavezova mast


4 do 6 svježih, opranih korjenova, ovisno o veličini, sitno narežemo i u oko 250 gr čiste svinjske masti kratko prepržimo, ostavimo preko noći, sljedeći dan zagrijemo, procijedimo kroz krpu i istisnemo. Odmah napunimo čiste male posude i pohranimo u hladnjak. Gavezovu mast možemo koristiti umjesto kašastoga obloga.

Gavezovo vino


Sitno narežemo 2 do 5 svježih, opranih korjenova i ostavimo u jednoj litri prirodnoga bijelog vina 5 -6 sedmica. Odlično sredstvo kod plućnih bolesti.

No comments:

Post a Comment

Rudnik energije: Brokula Brokula ima super svojstva. Naime, ovo je povrće  “zlatni rudnik” nutrijenata . Brokula je namirnica ko...