Bokvica - biljka od velike pomoći

Bokvica raste svuda oko nas, a o njoj se malo zna, na primjer, da postoje dvije vrste: 
muška i ženska.

Muška uskolisna (Plantago minor) je trajna biljka sa prizemnim, uskim, golim listovima. Zovu je i mala bokvica, trputac.
Ljekoviti dio je korijen, listovi prije cvjetanja, a sjeme poslije sazrijevanja. Iako se smatra da su obije bokvice izuzetno djelotvorne, pojedini stručnjaci daju prednost muškoj.
Sastojci u njoj pomažu kod oboljenja disajnih organa. Posebno je pogodna za djecu jer joj je sok ukusan, naročito kada se zasladi medom. Čaj od listova se pije što je moguće topliji.
Svježe zgnječeno lišće koristi se kao oblog na mjestu uboda insekata, odnosno rana koje teško zarastaju. Sok od svježeg lišća nanosi se na ranu, zaustavlja krvarenje i ubrzava zarastanje, sprečava upalu i smiruje bol. Takođe, oblog od listova hladi i odmara noge nakon većih napora.

Ženska širokolisna (Plantago Maior) je trajna biljka, ali sa listovima u obliku rozete, jajolikog su oblika. U narodu je poznata i kao paskavica, pitoma i velika bokvica, široki trputac.
Za liječenje se najviše koriste listovi, beru se sve dok biljka cvjeta i suše u tankim slojevima na hladnom i provjetrenom mjestu, a korijen se vadi cijele godine.
Biljka je djelotvorna kod liječenja rana i čireva, jer sprečava upale. Koristi se i kao lijek protiv kašlja, a pomaže i kod bolesti bešike, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.
Bokvica se često spominje u tradicionalnoj medicini kao sredstvo za liječenje hemoroida, kožnih oboljenja, zaustavljanje krvarenja, suzbijanje vaginalnih infekcija.
Posebno je odličan prirodni lijek za vidanje rana jer podstiče regeneraciju tkiva pa samim tim i zarastanje. Izmrvljeni listovi bokvice mogu pomoći u liječenju otvorenih rana izazvanih trombozom te liječenje pčelinjih uboda i uboda drugih insekata.
Pošto ima moć da ublaži upalne procese na koži nekada se bokvica često upotrebljavala i za liječenje akni. Iz istog razloga koristila se u liječenju hemoroida.

Čaj od bokvice za liječenje bronhitisa,plućne i bronhalne astme :
Image result for caj bokvicaU šolju hladne vode staviti krišku limuna i punu čajnu kašičicu smeđeg šećera, zakuhati, pustiti da 4-5 puta zakipi, skinuti s vatre pa dodati punu čajnu kašičicu suhih listova bokvice. Pustiti da odstoji pola minute. Čaj se svaki put priprema svjež i pije se gutljaj po gutljaj što je moguće topliji.

Sok od bokvice :

Image result for sok od bokvicePriprema se tako što se dobro izgniječi 200 gr lista bokvice sa 100 g koprive (žare), maslačka i stolisnika. Sadržaj se istisne kroz čistu lanenu krpu, procijedi i zatim prokuha uz skidanje pjene, koja se skuplja na površini.
Dodaju se dvije velike kašike meda, pa se sadržaj ponovo kuha, dok se ne zgusne. Kada se ohladi, sipa se u flaše, a da se ne bi pokvario, u svaku bocu doda se čašica rakije. Prije upotrebe pomiješa se sa toplom vodom, u odnosu pola-pola.

Eliksir od bokvice (osobe koje imaju čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu) :

Priprema se tako što se u blenderu samelje 500 gr svježih i dobro opranih listova bokvice.
Samljevene listove i sok pomiješati sa kilogramom meda i 50 gr usitnjene smole propolisa. Sadržaj se dobro promiješa i ostavi da stoji tri dana, povremeno se miješa drvenom ili plastičnom kašikom.
Nakon tri dana, eliksir se uzima tri puta na dan po jedna kašičica (isključivo drvena ili plastična da bi se izbjegla oksidacija), desetak minuta prije obroka. Preporučuje se kod bolesti disajnih organa, bronhitisa i upale pluća. Od velike je koristi i pušačima.




No comments:

Post a Comment

Rudnik energije: Brokula Brokula ima super svojstva. Naime, ovo je povrće  “zlatni rudnik” nutrijenata . Brokula je namirnica ko...