Glog sadrži aktivne tvari sa antioksidativnim djelovanjem. U cvjetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin. Plodovi sadržeeterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu, te u izuzetnim količinama kalij, natrij, kalcij i soli fosforne kiseline.
Svi koji imaju problema sa previsokim pritiskom, žele se zaštititi od opasnosti visokog holesterola i zaštiti krvnih žila, te svi koji pate od srčanih kriza, mogu se sa punim povjerenjem liječiti glogom. Ova biljka široko se koristi za održavanje zdravlja krvnog sistema, kod visokog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije. Prihvaćen je kao siguran i učinkovit tretman ranih faza srčanih bolesti, te kao djelotvorna terapija kod već uznapredovalih faza.
Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih žila. Pospješuje aktivnost i bolju prehranu stanica srčanog mišića. Uopšteno bi svako iznad 50 godina trebao povremeno uzimati čaj od gloga.
Glog je jedna od biljaka sa najjačim smirujućim učinkom. Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima.
Glog je jedna od biljaka sa najjačim smirujućim učinkom. Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima.
Vrijedan je i u menopauzi.
Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja, jer potiče izbacivanje viška vode iz organizma. To ga svojstvo čini korisnim i kod celulita, edema i bolesti zglobova. Glog jača vezivno tkivo na zglobovima, a zbog antiupalnog djelovanja savjetuje se kod ulcerativnog kolitisa i probavnih tegoba.
Štiti od djelovanja slobodnih radikala i sprječava bolesti krvnih žila poput arterioskleroze. Brojne studije o glogu ustanovile su da je on sigurna i dobro podnošljiva biljka. Međutim, glog se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.
Sirup od gloga
U blender stavite 1 kg bobica gloga, prelijte sa vodom tako da bude 2,5 cm iznad bobica.
Izblendajte i ostavite tako 24 sata.
Stavite to na laganu vatru, a kada počne lagano ključati, ostavite neka ključa pola sata.
Ugasite vatru i pustite da odstoji još pola sata.
Procijedite tekućinu i kada se ohladi, stavite je u hladnjak.
Bobice izblendajte dodajući im novu vodu.
Zatim ih opet jednako kuhajte pola sata i ostavite da stoje još pola sata.
Dobro procijedite kroz krpu, da bude što gušće.
Taj sok pomiješajte s prvobitno iscijeđenim.
I zatim ga kuhajte na laganoj vatri dok ne ostane 1/4 mješavine.
Ulijte u sterilizovane boce i uzimajte 6 do 12 kašika dnevno.
Rok trajanja je neograničen.
Sirup od gloga
U blender stavite 1 kg bobica gloga, prelijte sa vodom tako da bude 2,5 cm iznad bobica.
Izblendajte i ostavite tako 24 sata.
Stavite to na laganu vatru, a kada počne lagano ključati, ostavite neka ključa pola sata.
Ugasite vatru i pustite da odstoji još pola sata.
Procijedite tekućinu i kada se ohladi, stavite je u hladnjak.
Bobice izblendajte dodajući im novu vodu.
Zatim ih opet jednako kuhajte pola sata i ostavite da stoje još pola sata.
Dobro procijedite kroz krpu, da bude što gušće.
Taj sok pomiješajte s prvobitno iscijeđenim.
Ulijte u sterilizovane boce i uzimajte 6 do 12 kašika dnevno.
Rok trajanja je neograničen.
Pomoć kod infarkta
Sastojci:
240 ml sirupa od gloga
30 ml tinkture od srčanika
30 ml tinkture od korijena đumbira
30 ml tinkture od kaktusa Selenicereus grandiflora
30 ml tinkture od mljevene crvene paprike
240 ml sirupa od gloga
30 ml tinkture od srčanika
30 ml tinkture od korijena đumbira
30 ml tinkture od kaktusa Selenicereus grandiflora
30 ml tinkture od mljevene crvene paprike
Priprema:
Bocu od pola litra napunite glogovim sirupom do pola.
U odvojenoj posudi izmiješajte tinkture i zatim ih dodajte sirupu i dobro promiješajte.
Pijte po jednu kašiku 3 do 8 puta dnevno.
Bocu od pola litra napunite glogovim sirupom do pola.
U odvojenoj posudi izmiješajte tinkture i zatim ih dodajte sirupu i dobro promiješajte.
Pijte po jednu kašiku 3 do 8 puta dnevno.
No comments:
Post a Comment