Kamilica

Kamilica je biljka sa 15 – 30 cm visokom,
dosta razgranatom stabljikom, i uskim, dvostruko perasto urezanim listovima. Cvatne glavice su pojedinačne, ugodnog mirisa. Vanjski cvjetovi u cvatu su bijele boje, a unutrašnji žuti.


Kamilica sadrži kalcij, fosfor, sumpor, smole, gorke tvari, treslovine, flavonoide, gumu i eterično ulje koje je, zbog sadržaja kamazulena, tamnomodre boje.


Kamilica je jedna od sveobuhvatnih ljekovitih biljaka, korisna u pripravcima za raznovrsne probleme. Smiruje anksioznost i ublažuje fizičku i emocionalnu napetost. Često se koristi i s drugim umirujućim biljem kao što su lipa, samonikla salata ili grozničica.

Smiruje i ublažava probavne smetnje kao što su gastritis, ulkusna bolest i iritabilni kolon te lošu probavu kao i normalizira stolicu. Kod novorođenčadi čaj od kamilice pomaže protiv grčeva u trbuhu i prehlade, a može se raditi i kod nedostatka majčina mlijeka.

Za čireve u ustima i grlobolju koristi se kao vodica za ispiranje, često u kombinaciji s kaduljom ili nevenom.

Kamilica na koži ubrzava zacjeljivanje rana i smiruje upalu. Koristi se za lakše rane, opekline od sunca i upaljene ekceme te se može kombinovati s gavezom, nevenom ili alojom.

Također se upotrebljuje kao kupka za bolne i upaljene oči, zajedno s očanicom ili končarom.

Čaj

Dvije velike kašike cvata preliti sa 2 – 3 dl vrele vode i ostaviti jedan sat u poklopljenoj posudi. Procijediti i zasladiti medom. Piti po jednu šoljicu, tri puta dnevno.

Protiv hemeroida, bolova u bubrezima i mokraćnom mjehuru piju se 2 šoljice vrućeg čaja na dan.



No comments:

Post a Comment

Rudnik energije: Brokula Brokula ima super svojstva. Naime, ovo je povrće  “zlatni rudnik” nutrijenata . Brokula je namirnica ko...