Šipak je biljka koja pripada rodu ruža.
Još u kamenom dobu ljudi su za ozdravljenje koristili njegovo lišće, plod i cvijet.
Plod šipka bogat je zavidnom količinom hranjivih nutrijenata.
Obiluje vitaminima D, P, K, B1, B2, B3 i provitaminom A.
Ono po čemu se izdvaja i što ga čini jednim od najzdravijih plodova je visoka koncentracija vitamina C, koja je prema tvrdnjama znanstvenika čak pedeset puta viša nego u narandži.
Osim toga, mnogi ugledni znanstvenici proveli su istraživanja koja su potvrdila da se kuhanjem plodova šipka sadržaj vitamina C u njima ne smanjuje.
Upravo suprotno – nakon desetominutnog kuhanja ploda, količina vitamina C se prema tvrdnjama istraživača čak i povećava!
U mesnatim plodovima šipka sadržane su znatne količine važnih minerala; natrija, željeza, selena, mangana te nešto manje količine magnezija, kalija, fosfora, sumpora i silicija.
Odličan je izvor flavonoida, jabučne, limunske i askorbinske kiseline, tanina, karotenoida (likopen i ksantofil).
Poboljšava rad probave i bubrega
Šipak je bogat voćnim kiselinama koje imaju značajnu ulogu u liječenju bolesti mjehura i bubrega.
Od velike je važnosti u prevenciji bubrežnih i mokraćnih kamenaca.
Na prirodan način štiti i probavu - potiče je i regulira, bez štetnih nuspojava.
Pomaže kod svih želučanih tegoba: zaustavlja proljev, nadražaj želuca i povraćanje te blagotvorno djeluje na obnovu želučane sluznice.
Prirodni je diuretik koji tijelu pomaže osloboditi se toksina i obnoviti cijeli organizam.
Štiti od bakterija i virusa
Flavonoidi sadržani u šipku štite ga od patogena iz okoline, kao što su bakterije i virusi.
Vitamin C najsnažnije je sredstvo protiv infekcija, osobito u prevenciji gripe i prehlade.
Zbog toga je šipak odlično sredstvo za jačanje imuniteta, te prirodna pomoć oporavku organizma nakon bolesti.
Pomaže kod bolnih zglobova i mišića
Trjeslovine kojima je šipak bogat također su odlični saveznici zdravlja.
Blagotvorno djeluju na mišiće, kosti i sluznicu, štite ih od uzročnika bolesti i pomažu u njihovom liječenju.
Zbog protuupalnih svojstava šipak se smatra dragocjenim prirodnim sredstvom za liječenje artritisa te gihta i reume.
Istraživanje iz 2007. godine provedeno na pacijentima koji su patili od upale zglobova potvrdilo je snažne učinke šipka na ublažavanje upalnih procesa.
Kod pacijenata koji su svakodnevno uzimali kapsulu šipka bol je smanjena za čak 40 %.
Štiti od stresa i hormonske neravnoteže
Šipak je iznimno djelotvoran u suzbijanju zdravstvenih tegoba koje su usko povezane sa stresom.
Pomaže u ublažavanju probavnih smetni, visokog krvnog tlaka te pojedinih cirkulacijskih tegoba koje su posljedica stresa.
Djelotvoran je i u regulaciji hormona.
Prirodno je sredstvo koje može pomoći ublažiti menstrualne grčeve i probleme s maternicom.
Ublažava glavobolju, vrtoglavicu i migrenu.
Savršena njega za vašu kožu
Prirodni sastojci potaknut će odstranjivanje odumrlih stanica na koži, smanjiti proširene pore i očistiti nečistoće na koži.
Djelotvoran je kod kožnih problema - pospješuje regeneraciju stanica i povećava razinu kolagena koji je zaslužan za čvrstoću, glatkoću i sjaj.
Ublažava posljedice psorijaze, ekcema, dermatitisa, opeklina kao i vidljivost hiperpigmentacije – poput staračkih ili sunčanih pjega.
Ublažava bore, ožiljke, akne, strije te koži vraća vlagu i vitalnost.
Ostale zdravstvene dobrobiti šipka:
- otklanja umor i malaksalost
- liječi glavobolju i vrtoglavicu
- pomaže u detoksikaciji
- zaustavlja mučninu i proljev
- štiti od kardiovaskularnih bolesti
- poboljšava cirkulaciju
- sprječava anemiju
- pročišćava dišne putove
- pozitivno djeluje na kožu, mišiće i kosti
- liječi kožne bolesti i alergije
1. Čaj za prevenciju kamenca u bubrezima
Sastojci:
- 1 kašika šipka
- 5 dcl prokuhale vode
- 2 kašika meda
- sok 1/4 limuna
Priprema:
Šipak prelijte sa prokuhalom vodom i ostavite da odstoji 8 do 10 minuta.
Procijedite te dodajte med i limunov sok.
Čaj pijte 3 puta dnevno, prije obroka.
No comments:
Post a Comment