Zdravstvene dobrobiti kakaa
Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, po svojim nutritivnim svojstvima smatra se jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu.
Zbog toga ova namirnica spada u kategoriju superhrana.
Kakao:
- štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala
- smanjuje stres i depresiju
- štiti od bolesti srca i krvnih žila
- štiti od mnogih vrsta raka
- odličan je izvor željeza
- regulira razinu šećera i holesterola
- potiče bolje pamćenje i koncentraciju
- smanjuje opasnost od srčanog udara
- pomaže u regulaciji krvnog tlaka
Kakao sadrži više od 300 hemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje.
Po svom sastavu kakao je iznimno bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma.
Antioksidansi štite vaš organizam od bolesti i od slobodnih radikala, koji su glavni uzrok starenja.
Kakao sadrži najveću koncentraciju antioksidansa, i to u usporedbi s bilo kojom drugom namirnicom na svijetu.
Ti antioksidansi uključuju polifenole, katehine i epikatehine.
Gledajući po težini, kakao ima više antioksidansa nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice zajedno!
Zbog svog sastava bogatog mineralima (posebno magnezijem), kakao pomaže i u borbi protiv stresa.
Magnezij je odgovoran za više od 300 procesa u organizmu - od probave do rada srca i mozga.
Kakao sadrži i katehine, polifenole za koje se vjeruje da štite od srčanih oboljenja, karcinoma, ali i niza drugih bolesti.
Nadalje, izvrstan je izvor željeza, kroma, mangana, cinka i vitamina C.
U 28 grama kakaa nalazi se čak 314 % dnevne preporučene količine željeza.
Ova čudesna biljka sadrži i PEA (feniletilamin).
Riječ je o skupu spojeva koje vaš organizam luči kada ste zaljubljeni.
Stoga ne čudi da mnogi svoju potrebu za ljubavlju zamjenjuju čokoladom, čiji je glavni sastojak kakao.
U kakau se nalaze i hormoni sreće – serotonin i dopamin.
Zrno kakaa obiluje omega-6 masnim kiselinama koje hrane mozak i pomažu cjelokupnom zdravlju organizma.
Zbog svega navedenog, kakao treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu.
Međutim, nemojte se zavaravati da kada jedete običnu čokoladu (koliko god ona bila tamna) unosite u organizam dobar i zdravi kakao.
Nažalost, u procesu proizvodnje čokolade kakao se zagrijava i gubi svoja nutritivna i ljekovita svojstva
No comments:
Post a Comment