Sena je grmolika tropska biljka koja se obično koristi zbog svojih laksativnih svojstava.
Aktivni sastojci njezinih listova djeluju na živčani splet u našim crijevima koji se zove Auerbachov pleksus.
Čaj od sene potiče crijevne kontrakcije, a time i probavu. On prirodno sprječava lijenost crijeva i zatvor. Osim zrelih i osušenih listova, kao laksativ se može koristiti i plod sene. Plod je nalik na mahunu i sadrži manje aktivnih sastojaka. Sena nalazi svoju primjenu i u programima za mršavljenje.
Ljekovitost sene
Sena prirodno raste u Africi i Aziji, a kod nas se kao dodatak prehrani može se naći u obliku kapsula, tableta, čaja i tinkture. Ona sadrži glikozide, flavonoide, sluzi, šećer, smolu i derivate antrakinona koji djeluju na kontrakciju crijeva.
Kao općeprihvaćeni laksativ koristi se i u medicini za čišćenje crijeva prije kolonoskopije te kao tretman za hemoroide. Osim za probleme s probavom, sena se koristi i kao lijek za neke kožne bolesti (ekcemi, akne) i opekline.
Čaj od sene
Najširu primjenu ima čaj od sene. No, ako ga namjeravate piti, izbjegavajte vrećice čaja od sene, jer one mogu sadržavati previše ili premalo biljke. Kada je u pitanju biljka snažnog djelovanja, važno je kontrolirati dozu. Za jednu šoljicu čaja potrebno vam je od pola do 2 grama zdrobljenog seninog lišća.
Prah od listova sene prelijte vrućom (ne kipućom) vodom i ostavite da stoji 10 minuta. Drugi način pripreme čaja je dugotrajniji, ali blaže djeluje na organizam. On uključuje namakanje sene u hladnoj vodi 12 sati.
Čaj od sene ima jantarnu boju, slab miris i gorak okus. Zbog okusa ga je dobro piti u kombinaciji s drugim čajevima ili začinima koji im se inače dodaju, kao što su komorač, narančina kora, cimet, anis ili đumbir.
Treba biti strpljiv kada je u pitanju čaj od sene. Rezultati se ne pojavljuju odmah, već u roku od 6 do 12 sati. Zbog toga ga je najbolje piti prije spavanja. Nemojte piti više od dvije šoljice čaja od sene dnevno i nemojte ga koristiti više od sedam uzastopnih dana, osim ako to preporučuje vaš liječnik.
No comments:
Post a Comment