Napitak od cimeta
Čajnu kašiku mljevenog cimeta prelijte vrelom vodom i ostavite sa strane pet minuta. Procijedite i malo ohladite čaj, pa pijte dvaput na dan.
Čaj od kadulje za dijabetes
Čaj od kadulje pomaže održati niže razine šećera u krvi pa je stoga preporučljivo pojesti 3-5 listića na dan. Mogu se i izmiksati sa vodom ili dodati u salatu od povrća.
Celer snižava šećer
Ako popijete 1-2 decilitra svježeg soka od celera na dan, uspješno ćete smanjiti količinu šećera u krvi. Umjesto soka može se jesti i namaz od celera ili salata od povrća s celerom.
Čaj od borovnicinog lišća
Uzmite 2-3 kašike lista borovnice i kuhajte pola sata u 3-4 čaše vode. Uzimajte nekoliko čaša ovoga čaja na dan.
Čudesan poriluk
Napitak vrlo prijatna ukusa može se pripremiti tako da 500 gr poriluka sitno nasjeckate do zelenih vrhova, prelijete sa 0,7 litara suhog bijelog vina, poklopite i ostavite da stoji 24 sata. Poslije toga procijedite i ulijte u bocu pa ujutro i navečer popijte po gutljaj. Čvrsti ostaci mogu se jesti namazani na hljeb.
Vino od bijelog luka
Tri velike glavice bijelog luka izgniječite i stavite u litarsku bocu, ulijte prirodnu rakiju od žita i ostavite da odstoji od 10 do 14 dana. Svakoga jutra, prije doručka, uzmite jednu kašiku toga vina.
Maslačak, breza i komušine mahuna
Kašičicu maslačkova korijena, 3 kašike brezova lišća, kašiku bijele gorušice i 2 kašike ljuske od mahune. Dobro pomiješajte i od te mješavine se prelije sa tri decilitra vrele vode. Ostavite poklopljeno da stoji pola sata. Nakon toga pijte nekoliko šoljica na dan.
Biljni čaj protiv šećera
List crnog duda, ljuske od mahuna (naročito konci), potočarka i list koprive - u podjednakim dijelovima dobro promiješati i od te mješavine kašiku kuhati 3 minute u 3 decilitra vode. Ostaviti poklopljeno da stoji 10-15 minuta. Nakon toga ocijediti i piti tri puta na dan po jednu šoljicu prije jela. Još je bolje ako se pije svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. Ne smije se sladiti.
Čaj s kantarionom
Kantarion, gospinu travu, ljuske od mahuna i list crnog duda – u jednakim dijelovima dobro promiješati i od te mješavine kašiku kuhati 3 minute u 3 decilitra vode. Ostaviti poklopljeno da stoji 10-15 minuta. Nakon toga ocijediti i piti tri puta na dan po jednu šalicu prije jela. Još je bolje ako se pije svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. Ne smije se sladiti.
Peršin s jogurtom
Korijen i list peršuna dobro oprati, korijen naribati kao hren, a lišće sitno nasjeckati i sve zajedno sa šoljicom kiselog mlijeka ili jogurta pomiješati i popiti. Pije se svake večeri prije spavanja.
Napitak od borovnice i oraha
Dobro promiješati 60 gr lista borovnice i 100 gr ljuske od graha. Od toga uzeti 2 kašike i kuhati u 3 decilitra vode. Kuhati dok se voda ne smanji na trećinu. Pije se po čašica dva puta prije jela.
Tinktura od koprive
Pripremiti tinkturu od 50 gr listova koprive i preliti s 500 ml vrele vode u emajliranoj posudi. Poslije dva sata procijediti tinkturu i piti po kašiku tri puta na dan prije jela. Tinkturu je bolje pripremati od svježih listova. Od mlade koprive pripremati jela i salate.
Napitak od korijena maslačka
Kašiku sitno nasjeckana korijena maslačka prelijte čašom vrele vode, ostavite 20 minuta, ohladite i procijedite. Pijte po četvrt čaše 3-4 puta na dan.
Čaj za snižavanje šećera
20 gr preslice, 20 gr dvornika, 20 gr lista šumske jagode. Kašiku mješavine preliti čašom vrele vode, kuhati 3-5 minuta, ostaviti da odstoji 10-15 minuta i procijediti. Piti po jednu kašiku 20-30 minuta prije jela 3-4 puta na dan.
Vrijedan šipak
Uzmite 30 gr ploda divlje ruže (šipka) i pržite ga. Zatim sameljite ili usitnite i prelijte litrom vode. To kuhajte na laganoj vatri dok ne ispari pola tekućine. U taj čaj stavite malo meda i sok jednog limuna. Taj se čaj pije pomalo preko cijelog dana.
No comments:
Post a Comment