Njegovo veličanstvo- bijeli čaj

Poboljšava nivo holesterola i šećera u krvi i snižava krvni pritisak. Tri šoljice bijelog čaja dnevno, navodno sprječavaju infarkt.


Za prave poznavaoce bijeli čaj je pravi biser. Njegova ekskluzivnost skriva se u procesu prikupljanja i spravljanja jer se najfiniji listovi i vrhovi biljke Camellia sinesis beru ručno. Dok ne dođe u šolju, bijeli čaj nikad ne dolazi u dodir sa ljudskom kožom. Pupoljci se odmah poslije žetve izlažu pari i suše na suncu, a to im daje trajnu svežinu. Suše se tek nekoliko časova, što omogućava da dođe do prirodne fermentacije kada listovi omekšaju. U stvari, listići se beru pre nego što se do kraja otvore i kada su pupoljci još prekriveni finim bijelim vlasima - odatle i potiče ime - bijeli čaj. Bijeli čaj spada među najskuplje čajeve jer se najmanje proizvodi. Razlikuje se od zelenog i crnog po stepenu obrade. Najmanje je prerađen, i zbog toga je zdraviji od drugih vrsta. Sadrži više korisnih sastojaka nego ostali čajevi. 


Ljekoviti efekti:

 Sadrži amino-kiselinu teanin koja relaksira telo. Poboljšava nivo holesterola i šećera u krvi i snižava krvni pritisak. Tri šoljice bijelog čaja dnevno, navodno sprečavaju infarkt. Bijeli čaj sadrži aktivne antioksidante koji su borci protiv raka. Ali, za to treba popiti tri šolje dnevno. Pozitivno utiče na krvne sudove. Štiti od virusa i bakterija jer sprečava nastanak novih masnih ćelija i ubrzava otklanjanje masti iz zrelih masnih ćelija. Šolja bijelog čaja prije jela (obroka) smanjuje apetit.

No comments:

Post a Comment

Rudnik energije: Brokula Brokula ima super svojstva. Naime, ovo je povrće  “zlatni rudnik” nutrijenata . Brokula je namirnica ko...