DIJETA ZA JETRU

Ujutro: uzeti čašu soka od mrkve, komadić popržena kruha ili kriška dvopeka s nešto maslaca, kvasnog ekstrakta i pšeničnih klica.
U podne: juha od zelenja, riža ili krumpir kuhan u ljusci, prijesna salata od vodopije (Cychorium intybus), nešto prijesne mrkve, ili kakva druga svježe ubrana prijesna gorka salata. Pirjano povrće obogaćuje podnevni obrok. Na masti pečene poslastice i slatkiši ne donose se na stol.
Jelovnik možemo pripremati ovako:
1. dan: kuhana riža, pirjani kopar, razne salate;
2. dan: kuhani oguljeni krompir, uz to malo svježega kravljeg sira, malo maslaca i razne salate;
 3. dan: juha od zelenja, sendviči pravljeni od crnog kruha, kruha od grubog brašna (grahama) ili dvopeka; premažemo ih s malo maslaca ili istisnutog (pasiranog) voća, obložimo lukom, češnjakom i kriškama rajčice; zatim razne salate.
 Malo kasnije Kneippova kava (kava od žita) s nešto mlijeka, ali bez šećera. Navečer, juha od zobi, ječma ili riže, malo pirjanoga povrća, različite salate, začinjene limunom ili kiselim mlijekom, nikako octom. Naizmjence poslužujemo sendvičima i salatom, a zatim kavom od žita i mlijekom. Dok traju jetrene smetnje, voće potpuno izostavljamo.

No comments:

Post a Comment

Rudnik energije: Brokula Brokula ima super svojstva. Naime, ovo je povrće  “zlatni rudnik” nutrijenata . Brokula je namirnica ko...